Film készült vármegyénk kincseiről

Kincs, ami van – ezzel a címmel készült film a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárról, melyet az Országos Könyvtári Napok nyitókonferenciáján is megtekinthettek az érdeklődők. A filmet  Vörös János, a Vármegyei Identitás Program vezetője mutatta be.

A 2012-ben indult Hungarikum mozgalom céljaként a közösségek számára fontos kincsek értéktárba kerülnek segítve, hogy minél többen figyeljenek oda rá és ezáltal megőrizhessük a jövőnek.

Az értékké nyilvánításról bizottságok döntenek. Komárom-Esztergomban a Vármegyei Önkormányzat működteti Vármegyei Értéktár bizottságot, ami tíz éve működik. Ezalatt összesen 213 érték került a lajstromba.

A Vármegyei Értékek népszerűsítése sokoldalúan történik. Például különböző előadások, rendezvények, kiadványok, könyvek, illetve társasjáték segítségével. A vármegyeháza lépcsőházában díszes értéktárfal is található. A legnaprakészebb a www.kemertekar.hu internetes oldal, ahol a friss hírek, döntések mellett valamennyi érték, fotókkal illusztrált rövid ismertetése is megtalálható. A portálon többféle módon lehet keresni: településenként, kategóriánként vagy szavakra.

Okostelefonos alkalmazást is fejlesztetett a megyei önkormányzat, mely interaktív módon ad lehetőséget a Vármegyei Értéktár értékeinek megismerésére. Az applikációt bárki letöltheti telefonjára a Play Áruházból, illetve az AppStore-ból.

Az alkalmazás nemcsak az értékek leírását és fotóit tartalmazza, hanem térképet is, és lehetőséget ad kihívásokra, élménytúrára, kincsvadászatra. Saját fotót is lehet beküldeni, így az élmények megoszthatók másokkal.  Az applikáció iOS-re és Androidra is letölthető.