A könyvbox szolgáltatás működése

 

A Központi Könyvtár főbejáratánál lévő könyvboxba olyan foglalt dokumentumokat helyezünk, melyeket az olvasó akár zárvatartási időben is átvehet. Ezt a szolgáltatást olvasóink az OPAC.JAMK.HU/KONYVBOX webcímen kezdeményezhetik. Az olvasói azonosító szám és a születési idő megadásával az igénylő be tud lépni elektronikus felületre, ahol ki tudja választani azokat a könyveket, melyeket a könyvboxból szeretne átvenni. A boxba kérhető dokumentumok száma maximum 5 db, és csak könyveket lehet igényelni. Ha az igénylő olvasónak már vannak kikölcsönzött dokumentumok a nevén, akkor annyi könyvet igényelhet a könyvboxba, amennyivel nem haladja meg a maximálisan kiadható 10 db-os dokumentumszámot. Az igényelt könyvek elérhetőségéről könyvtárunk e-mailben értesíti az olvasókat. Ezért a szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy az olvasó beiratkozáskor adja meg e-mailes elérhetőségét.

Nem vehető igénybe a könyvbox-szolgáltatás, ha az olvasónak tartozása van a könyvtár felé. Sikeres foglalás esetén az igénylő olvasónak értesítést küld a könyvtár arról, hogy 3 napon belül átveheti a kért dokumentumokat. Akkor valósul meg a dokumentumok kölcsönzése, amikor az olvasó kiveszi a fiókból a kért könyveket. A könyvbox visszajelző blokkot is ad, melyen a kölcsönzési határidők szerepelnek.

A 3 napot meghaladó foglalásokat a könyvtár értesítés nélkül feloldja. Ha a szolgáltatás igénybe vétele valamilyen technikai okból kifolyólag akadályozott, - pl. rossz a bejárati ajtó, vagy maga a könyvbox nem használható átmenetileg -, a könyvtár köteles a szolgáltatást igénylő olvasókat erről tájékoztatni, felhívni a figyelmüket arra, hogy nyitvatartási időben vegyék át a kért dokumentumokat, de arra is sor kerülhet, hogy a könyvtár a boxba kitett könyveket az előírt 3 napnál hosszabb ideig engedélyezi átvenni.