Bárdos Lajos Vegyeskórus

Kórusunk 1959-ben Ugrin Gábor vezetésével kezdte meg működését Tatabányai Bányász Vegyeskar néven. 1994-ben, akkori karnagyunk, Lőrinczy Margit kezdeményezésére Bárdos Lajos nevét vettük fel, melyet azóta is büszkén viselünk. Tagjaink (45-50 fő) a napi munkájuk mellett, szabadidejükben vállalják a közös éneklést, a próbákat és a fellépéseket.

Karnagyaink között tisztelhettük a már említett Ugrin Gáboron és Lőrinczy Margiton kívül – a teljesség igénye nélkül – Katona Tibort és Murányi Ferencet.

2011 januárjától a vezetői feladatokat Szeimann Zsuzsanna vette át, akinek szakmai munkáját Kovács Edina, Salló Andrea, Sándor Edit, Sárközyné Pomázi Ágnes és Soltész Kálmán szólamvezetők is segítik.

Hagyományos kórusmuzsikát éneklünk. Repertoárunk felöleli a kórusirodalom széles skáláját a reneszánsz művektől kezdve egészen a XXI. századi darabokig, különös gondot fordítva Kodály Zoltán, valamint a névadó zeneszerző, Bárdos Lajos kórusműveire. Világi kórusokhoz viszonyítva nagy egyházi repertoárral büszkélkedhetünk, és gyakran éneklünk templomi környezetben. Szívesen adunk elő igényes népdalfeldolgozásokat, és néhány bányász dallal őrizzük Tatabánya bányászhagyományait. A kor elvárásaihoz igazodva könnyedebb hangvételű darabokat, spirituálékat és könnyűzenei feldolgozásokat is örömmel éneklünk. Szívesen dalolunk hangszeres kísérettel is.

2016 januárjában nagy megtiszteltetés érte közösségünket: Tatabánya Kultúrájáért Díjban részesültünk.

2021 óta ad helyet próbáinknak a József Attila Könyvtár, minden hétfőn és szerdán 18.00 és 20.00 között.

Szeretettel várjuk az énekelni szerető, új kórustagokat.