Tájoló Könyvklub – irodalmi-önismereti kalandozás

„Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarnád fogni a jó szelet, mely odarepít.” – mondta az általam nagyra becsült Lucius Annaeus Seneca.

E bölcs gondolat nemcsak a hajósok számára megfontolandó, hanem mindenkihez szól, aki az élet tengerén nem hánykolódni, hanem célt találni és célba érni akar. Ha valaha is elgondolkodtunk azon, hogy jó-e az irány, melyet az életünk során kijelöltünk magunknak, ha meg akartuk fejteni, mi az, ami hiányérzetet kelt a mindennapjainkban, miért esünk bele újra és újra ugyanabba a hibába, jó úton haladunk az önismeret felé.

Manapság számos, különféle mélységű és minőségű lehetőséget találnak - a bulvárlapok horoszkópjaitól a pszichológusi szófáig - az önmagukat megérteni vágyók. Van azonban egy olyan eszköz, mely az emberiséggel egyidős, és mindenki számára rendelkezésre áll: a TÖRTÉNET. Amióta világ a világ a népmeséken, a regéken, a balladákon, majd az írott szövegeken, verseken, novellákon és regényeken keresztül az emberiség nemcsak a történelmét őrizte meg és adta át az utókornak, hanem a különböző élethelyzetekben való helytállás, a remény, a küzdés és a boldogulás legkülönfélébb változatait is, melyekből tanulhatott és erőt meríthetett mind a régi idők, mind pedig a ma hallgatója, olvasója. A történetek útmutatóink, iránytűink lehetnek az élet tengerén – erre utal könyvklubunk neve.

A Tájoló Könyvklub önismereti kalandozásra hívja az olvasni szerető könyvtártagokat. Minden hónap második hetének péntekén, 17.00 és 18.30 között találkozunk, és beszélgetünk egy korábban kiszemelt, a csoporttagok által javasolt, és mindannyiunk által elolvasott regényről.

Lehetséges, hogy az olvasás és a beszélgetés együttesen juttat olyan önismerethez és olvasmányélményekhez, melyekre nem találtunk volna rá magányos útkeresőként.

Feketsné Kisvarga Anita