Új Forrás : Irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat

Megjelenés: évi 10 szám

Történetéről:

A Forrás antológiát a Komárom Megyei Tanács alapította 1969 tavaszán, a tanácsköztársaság kikiáltásának ötvenedik évfordulóján. A Forrás (1971-től Új Forrás) alapító főszerkesztője Payer István (1929–1984) volt. Halála után Monostori Imre vette át a folyóirat irányítását. A kezdetben bizonytalan jövőjű antológia tíz év alatt megerősödött, s 1979-től évente hatszor megjelenő, immáron „valódi” folyóirattá vált.
A „rendszerváltozás” évétől kezdve az Új Forrás a megyei könyvtár keretei között, annak egyik különleges szolgáltatásaként működött tovább, igen szerény anyagi körülmények között. Mindezek ellenére a lap továbbra is változatos, naprakész tartalommal, a helyi kontextusokra is tekintettel lévő, a kortárs irodalmi életen túl, a társművészetek, illetve a szélesebb társadalmi tematikák számára is jelentős fórumul szolgált.
2010 óta a folyóirat főszerkesztője Jász Attila/Csendes Toll. Az Új Forrás évente tíz alkalommal, megújult formában, s a tervek szerint szélesedő online nyilvánossággal jelentkezik. Monostori Imre, korábbi főszerkesztőnk előadása az Új Forrás múltjáról és a regionális folyóiratkultúráról az alábbi linken elérhető.

A jelenről:

A MJV Tatabánya József Attila Könyvtár nem csak kiadója, de a szerkesztőség és a helyi folyamatos rendezvényeinek is otthona . A megújult Tudástárunkban már két éve havonta tartanak lapszámbemutatókat meghívott vendégekkel a az UFO nyitott Rezervátum programsorozat keretében. Az irodalmi kávéház jellegű találkozókon mára már egy irodalom és művészetbarát kisközösség is kialakult és egyre több érdeklődőt látunk vendégül házigazdaként  a változatos programjaikon.  A korábbi lapszámok (1978-2022) nem csak a Helyismereti részlegünk gyűjteményében, de már az Arcanum Digitális Tudástár honlapján is megtekinthető.