Öko-hírek december

 

Szerkesztette: Nász János

A Föld kilenc kritikus határából hatot már átlépett az emberiség, de Ürge-Vorsatz Diána szerint nincs minden veszve

A Föld stabilitását jelző kilenc mutató közül hat esetében az emberiség már átléphette azt a határt, amin belül a környezet még képes lehet az önszabályozásra – állítja egy új tanulmány. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora szerint ugyanakkor még mindig nincs késő a bolygó érdekében cselekedni. Tovább a teljes cikkhez.


Prókai Ágnes: „A világ megmentése nem egyemberes feladat” – Molnos Zselyke ökopszichológussal beszélgettünk

A klímaváltozásról évtizedek óta beszélünk. Emlegetjük, hogy ha nem változtatunk, hamarosan a saját bőrünkön fogjuk érezni, miként alakulnak át az időjárási viszonyok és tűnnek el az évszakok közti átmenetek, sőt átstrukturálódik a teljes ökológiai rendszer. Mostanra egyértelmű, hogy mindez nem a jövőben fog bekövetkezni, hanem már a mindennapjaink része. Tovább a teljes cikkhez.

Csonka Sándor: Az ideális bioritmus megőrzésének ősi praktikái.

Az utóbbi 150 év energetikai forradalmának és urbanizációs folyamatainak eredményeként a mesterséges fények globális szinten árasztották el bolygónkat. Olyan mértékben fényesítettük ki az éjjeli eget, hogy a Föld lakosságának egyharmada számára láthatatlan a Tejút. Egyes városok, mint például Las Vegas, önmagunkban annyi fényt bocsátanak ki, hogy több mint 100 mérföldes távolságból összetéveszthetők egy napfelkeltével. De miért lehet veszélyes a fényszennyezés az emberre, és hogyan alkalmazkodhatunk hozzá ideális bioritmusunk megőrzésével? Tovább a teljes cikkhez.

Elképesztő videó készült arról, hogyan hagyja el több ezer vadlúd egyszerre a tatai tavat

„Csodálatos látvány a Tatai tónál: több ezer vadlúd hagyja el egyszerre a tavat, mintha egy élő dominó sor indulna meg.” – ezt írta közösségi oldalára feltöltött videó mellé a Filmdzsungel stúdió. Tovább a teljes cikkhez. Tovább a teljes cikkhez.

videó

 


Rendezvényajánló:

 

Öko-esték a Könyvtárban

2023. december 15. péntek

A gyógygombák alkalmazása mindennapjainkban: kávé, tea, gyümölcslevek

BOJTOS ZOLTÁN a DXN munkatársának ganoterápia előadása termékkostolóval

Előtte: 16 órától: Schubert Zoltán hangtálas meditációja

helyszín: József Attila Könyvtár, Tatabánya, Fő tér 2.

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk