Öko-hírek július-augusztus

A fenntartható mezőgazdaság segíti a biodiverzitás megőrzését

zöld

Szerkesztette: Nász János

A biológiai sokféleség jelenti a Földön lévő összes életformának sokaságát, azok összekapcsolódását, melyek a bolygó népességének jövőjét képezik. A biodiverzitás biztosítja a Föld vízellátását, a levegő tisztaságát, a talaj termőképességét, és fenntartása nagyban hozzájárul az egészséges élelmiszerellátás kialakításához. Annak ellenére, hogy a biológiai sokféleség képezi bolygónk élhetőségének alapját, az éghajlatváltozás és az azt okozó tényezők egyre gyorsítják az ökoszisztémák pusztulását. Tovább a teljes cikkhez.


Óriás naperőmű épül Magyarország legnaposabb térségében

zöld

Magyarország egyik legnagyobb naperőműparkja kezdheti meg nyáron a termelést Kiskunhalas mellett, annak is köszönhetően, hogy a Forest-Vill Kft. szakemberei rövidesen befejezik a napelemparkhoz csatlakozó alállomás és a kapcsolódó infrastruktúra kivitelezését. A 48 megawatt teljesítményű napelempark éves szinten mintegy 30 ezer háztartás ellátáshoz szükséges villamos energiát lesz képes előállítani átadását követően, nagyban hozzájárulva a fosszilis import energiahordozók kiváltásához és a fenntarthatósági fordulathoz Magyarországon. Tovább a teljes cikkhez.

A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja

zöld

A kutatók a világon élő mintegy 70 ezer állatfaj populációjának változását követték nyomon. A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja – figyelmeztetett a riasztó tendenciára a Belfasti Queen's Egyetem kutatóinak kedden közzétett tanulmánya. Tovább a teljes cikkhez.

 

Nyakunkon a hatodik tömeges kihalási hullám, figyelmeztetnek a tudósok

zöld

A Biological Reviews című folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a vadon élő állatok és növények globális pusztulása lényegesen aggasztóbb a helyzet, mint az korábban gondolták, mivel a bolygó fajainak csaknem felénél gyors populációcsökkenés tapasztalható – írja a CNN. Tovább a teljes cikkhez.

 

Nemzetközi Zöldkönyvtári Elismerés –Ismét egy magyar könyvtár nyerte el ezt a megtisztelő címet!

ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023

Hungary: “Illyés Gyula” Library of Tolna County

Fantasztikus hír az IFLA oldalán: a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár a Legjobb Zöld Könyvtár és Nagyszabású Projekt kategóriában a finalisták között van.

Gratulálunk !!!

Link

Zöldkönyvtári díjas magyar könyvtárak

2018. Tatabányai József Attila Könyvtár, 2019. Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, 2020. Óbudai Ezüsthegyi Könyvtár és 2023. Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár

A kertész kertje: lusta kertész, boldog kert

zöld

Enyhe eufemizmus persze lustának nevezni azt a kertészt, aki saját otthonában egy közel 4000 egyedszámú mini arborétumot alakított ki. Ám a kertgondozás, növényápolás kapcsán vallott nézetei merőben túlmutatnak azon tradicionális iskolákon, melyek a folytonos agresszív beavatkozást képviselik. Tovább a teljes cikkhez.

Ökoszex: a világ legtermészetesebb dolga

zöld

A „fenntarthatóság” és a „zöld” szó hallatán az embernek elsőre nem a hálószobája, ugrik be. Legalábbis biztos, hogy nem a szexuális élete. Sokaknak eszébe sem jut, hogy egyik kedvenc időtöltésükkel valójában mennyit árthatnak. Pedig a szex az egyik legkörnyezetbarátabb tevékenységünk lehetne, de csak akkor, ha odafigyelünk arra, hogy az apró örömöket elősegítő trükkök és eszközök használatát végül nem a bolygó sínyli-e. Tovább a teljes cikkhez.

Kevesebb repülés, több vonatozás: küszöbön a fenntarthatósági fordulat az üzleti utazásban? – Podcast

zöld

A turizmus a globális szénlábnyom 8–10%-áért felelős, melyben jelentős szerep jut az üzleti utazásoknak is. A szegmens fenntarthatóbbá válása így elengedhetetlenül fontos a klímacélok eléréséhez. Arról, hogy a változásokra mennyire nyitottak a szereplők, milyen lehetőségeik vannak, és várhatóan milyen változások jöhetnek, Horváth Balázzsal, az üzleti utazások szervezésével foglalkozó Weco-Travel ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. Tovább a teljes cikkhez.