Öko-hírek június

Szerkesztette: Nász János

Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Könyvtára adott otthont a II. Országos Zöldkönyvtári Konferenciának, melynek fókuszában a zöld szervezeti kultúra állt.

II. Zöldkönyvtári Konferencia


Köztudott, hogy a József Attila Könyvtár (továbbiakban JAMK) az országban elsők között hirdette meg zöld stratégiáját, alakította ki ökológiai különgyűjteményét és szolgáltatásait a fenntarthatóság jegyében. A 2010 óta eltelt évtized alatt – legnagyobb örömünkre – gombamód szaporodtak el a környezettudatosságot akár szolgáltatásaikban, akár szervezeti működésükben követő könyvtárak. Az első országos zöldkönyvtári konferenciát tavaly a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár szervezte meg, és már ott és akkor körvonalazódott, hogy a zöld gondolat, az ökokönyvtárak szervezett hálózatának kialakítása, a kölcsönös tájékoztatás, a közös programok szervezése olyan célok, melyeket nemcsak kitűzni érdemes, hanem könyvtárunknak az élére is kell állni ezek megvalósításában. E konferencia bizonyítja, hogy a célok véghezvitele megkezdődött. Tovább a teljes cikkhez.

 

Üzemel a világ első folyékony hidrogénnel működő kompja

www.okosipar.hu

A norvég tengerészeti hatóság megadta rá a hajózási engedélyt, így a gyártó Norled útnak indította az első olyan kompot, az MF Hydrát, ami folyékony hidrogénnel működik…A komp egy 80 köbméteres hidrogéntároló tartállyal rendelkezik – ennek tartalmával közlekedve akár 95 százalékkal is csökkentheti az éves szén-dioxid-kibocsátást ahhoz képest, amit egy azonos teljesítményű, normál üzemanyaggal működő hajó termelne. Tovább a teljes cikkhez.

 

Aggasztó képet fest az éghajlatváltozásról a legfrissebb WMO-jelentés

https://kiderul.startlap.hu/

 

Április 21-én tette közzé legfrissebb jelentését a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO), melyben az éghajlat 2022-es állapotát mutatja be a mért adatok alapján. Olyan lélektani határhoz értünk melynek átlépését követően komoly veszélybe kerül a biztonságos éghajlati jövőkép. Tovább a teljes cikkhez.

 

Növényvédelem növényekkel

https://greendex.hu/

A mai napig az a berögzült módi a legtöbb helyen, hogy a növényeket valamilyen kemikáliával lehet csak megvédeni a kártevőktől, betegségektől. Ennél nagyobbat azonban nem tévedhetünk. Tovább a teljes cikkhez.

 

 A Föld Nemzetközi Napja keretében meghirdetett Ökototónk nyertesei a következő olvasóink. Mindannyian egy féléves ingyenes beiratkozást nyertek, amely 2023. év végéig érvényesíthetnek:

Freész Renáta, Dömötör - Laki Éva, Horváth Anikó, Kiss Krisztina