Öko-hírek november

Szerkesztette: Nász János

Lonkay Márta: Értékteremtés egészséges élelmiszerekkel

kl

Talán kevesen gondolják, de az étkezés még mindig a tabutémák közé sorolandó. Szintén ritkán hallható tény, hogy egy európai polgár saját ökológiai lábnyomában az étkezésé a legnagyobb arány a maga 40 százalékával. Minden más – az energia, az utazás, a lakás, az autó vagy a háztartási gépek működtetése – együttesen adja ki a fennmaradó 60 százalékot. Tehát fogyasztóként és magánemberként is táplálkozásunk figyelembevételével tudunk a legtöbbet és a leggyorsabban tenni környezetünk megóvásáért. Tovább a teljes cikkhez.


2025-től a nemzetközi vizek 30%-a védett terület lesz!

jil

A biodiverzitási krízissel is kénytelenek vagyunk foglalkozni, hiszen egyszerre van jelen a klímakatasztrófával, és ennek hatásai legalább annyira halálosak az emberiségre nézve, mint a melegedő klímáé. Többek közt a tengerek és óceánok védelme kap kiemelt jelentőséget. Tovább a teljes cikkhez.

 

2023 lehet a valaha mért legmelegebb év

vh

Egyre valószínűbb, hogy az idei lesz a legforróbb év a hőmérsékleti értékek mérése óta a Földön. Ennek oka az egyre erősödő El Niño hatás és a példátlanul forró nyár. Tovább a teljes cikkhez.

 

Mi az az ökológiai kert?

dd

 

Mióta nagy divat a fenntarthatóság és az ökokertek, mindig felmerül a kérdés, hogy házikerti körülmények között, vajon milyen az ökológiai kert? Nézzük végig, milyen ismérvei, és akár alapkövetelményei vannak annak, hogy valódi ökokertünk legyen! Tovább a teljes cikkhez.

 

Kihirdették az Év fája győztesét

bj

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa nyerte el idén az Év Fája címet az online megrendezett voksoláson. Tovább a teljes cikkhez.

 

Öko-esték következő programja a JAMK-ban:

2023. november 16.csütörtök, 17 órától:
Lázár József: a Naprendszeren kívüli bolygók utáni kutatások módszerei.