Öko-hírek szeptember

Szerkesztette: Nász János

Növekedett a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás

lk

2022-ben a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás 3,93 millió tonna volt (+7,7 százalékos növekedés 2021-hez képest), amelyből 143 ezer tonna importból származott. A felhasznált összes biomassza-alapanyag közel egyharmadát a Közép-Dunántúlon, 23,3 százalékát Dél-Dunántúlon használták fel energiatermelésre. Tovább a teljes cikkhez.


Paradicsom: azt gondolod, mindent tudsz róla?

z8i

Kevés ismertebb, sokszínűbb és népszerűbb zöldségünk van a paradicsomnál, mégis elég keveset tudunk róla. Legtöbben valószínűleg a szinte bármelyik zöldségesnél megtalálható, „fürtös” vezetéknevű fajtáját fogyasztják. Pedig ahogy ez a népszerű dolgokkal általában lenni szokott, a paradicsom története is ellentmondásos. Hosszú utat járt be addig, míg mára többek között a mediterrán konyha egyik alapkövévé vált. Tovább a teljes cikkhez.

Fél liter sör járt öt kilogramm üvegért

gh

Előremutató projektet valósított meg a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. A települési köztisztasági vállalat üvegért sört/üdítőt akciójában idén fejenként 56,5 kilogramm üveget adtak le a helyi polgárok. Tovább a teljes cikkhez.

Környezetvédelem: 7 tipp a fenntartható üdüléshez

sda

Fenntartható üdülésről akkor beszélhetünk, ha a karbonlábnyomunkat a lehető legalacsonyabb szinten tartjuk és több szempontból is közelítünk a fenntarthatóság témaköréhez. Mit tehetnek a vendégek azért, hogy ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható legyen az üdülésük? Tovább a teljes cikkhez.

 

Édesvizet és napenergiát termel a mesterséges fotoszintézis

 

ubu

Kutatók új, levélszerű eszközt találtak fel, amely a valódi növényekben található folyamatokat utánozva gyűjti a napenergiát, valamint édesvizet termel. Tovább a teljes cikkhez.

 

Rendezvényajánló:

2023. szeptember 28. 17 órától
Fehér Péter: Zarándoklataim.
Vetített képes előadás az öko-esték sorozatunkban.