Ökohírek: október

Szerkesztette: Nász János

Hogyan élhetnénk fenntarthatóbban?

A fenntartható termelés célja, hogy kevesebb erőforrásból ugyanakkora – vagy akár nagyobb – hozadékú gazdasági produktum keletkezzen, a fenntartható fogyasztási minták kialakítása pedig a hatékonyabb erőforrás-kiaknázást segíti. A törekvések ellenére századunk első két évtizedének tapasztalata azt mutatja, hogy növekedett mind a globális ökológiai lábnyomunk, mind a termeléshez felhasznált alapanyagok mennyisége. Akkor mégis hogyan tehetjük fogyasztási szokásainkat fenntarthatóbbá? Íme, néhány gyakorlati ötlet! Tovább a teljes cikkhez.


 

Áder János: A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud.

vgh

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke. Tovább a teljes cikkhez.

 

Novák Zsombor: Ideje más szemmel tekintenünk az élelmiszerekre! – Podcast

cvfb

Gyakran és sokat beszélünk az újrahasznosításról, míg az upcycling fogalmával viszonylag ritkán találkozni. Pedig ez is újrahasznosítás, ráadásul a jobbik fajtából! A Holnapután aktuális adásában Dalmadi Júlia élelmiszer-futuristával, élelmiszeripari startupperrel élelmiszereink jövőjéről, akár otthoni konyhánkban is megvalósítható upcyclingról és korábban hulladékként kezelt alapanyagokról is beszélünk. Tovább a teljes cikkhez.

 

A víz érték! Hogyan tehetünk érte?

sdf

A víz a földi élet egyik meghatározója. Víz nélkül nincs élet. Az ember számára nélkülözhetetlen biológiai, higiéniai, egészségügyi, közlekedési és termelési szempontból is. Tovább a teljes cikkhez.

 

Januártól indul a kötelező visszaváltás, 50 forint lesz az egyszerhasználatos csomagolások díja

éklj

A cél az, hogy minél fenntarthatóbban készüljenek a termékek, és hatékonyabb legyen a hulladék begyűjtése. Tovább a teljes cikkhez.

 

ZÖLDKÖNYVTÁR PROGRAM

2023. október 12. csütörtök, 17 órától Öko-esték különkiadás

 "Környezetbarát fatüzelés hete" országos programsorozat tatabányai rendezvénye

A Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete

(MACSOI), részéről: Nagy András – elnök, Henszelmann Imre – titkár jóvoltából két előadást is láthatnak az érdeklődők!