Öko-hírek 2024. Június

Elkezdődött a „regeneratív ökológiai gazdálkodás” új hazai feltételrendszerének kialakítása

Gazdálkodó

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) egy új, ún. „regeneratív ökológiai gazdálkodás” (RÖG) hazai feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy lehetséges kialakításán dolgozik, amelyhez kéri a hazai gazdálkodók segítségét is. regeneratív gazdálkodás fogalma idehaza helyettesíthető a talajmegújító gazdálkodás definícióval is, amely meghatározást sokan ismernek és használnak is. A két fogalom egymás szinonimája és olyan mezőgazdasági gyakorlatokat ölel fel, amelyek a talaj egészségét és termékenységét javítják, például takarónövények alkalmazásával elért talajtakarásnak köszönhetően vagy csökkentett, elhagyott talajművelés eredményeképpen.  

 

[Tovább a teljes cikkhez]

 


Bűncselekmény a fecskefészkek leverése

Fecskefészek

Már visszatértek hazánkba a fecskék, melyek szeptemberig itt tartózkodnak. Több kontinenst átszelő utazásuk után felkeresik a fészket, melyet az előző évben építettek, és tatarozni kezdik – amennyiben megtalálják azt. Mivel több mint hatvan százalékkal csökkent a fecskeállomány hazánkban, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították. Tehát az év 365 napján tilos és bűncselekmény a fecskefészkek leverése. Milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt?

 

[Tovább a teljes cikkhez]

 


David Attenborough üzeni: július közepéig rakd el a kaszát és a fűnyírót

A pillangók, méhek, darazsak nagymértékben támaszkodnak a százszorszépekre és a gyepterületek között növő egyéb növényekre – fotó: Shutterstock

A napokban 98 éves természettudós, dokumentumfilmes szerint július közepéig érdemes elrakniuk a fűnyírót a kerttulajdonosoknak, hogy megmentsék a beporzókat. Sir David Attenborough felszólította a briteket, hogy halasszák el a fűnyírást július közepéig, hogy ezáltal védjék a rovarpopulációt. Az olyan rovarok, mint a pillangók, méhek és darazsak, nagymértékben támaszkodnak a százszorszépekre és a gyepterületeken növő egyéb növényekre, hogy beporozzák és fenntartsák ökoszisztémájukat.

 

[Tovább a teljes cikkhez]